Het is vaak moeilijk kiezen uit het enorme aanbod whisky’s. Elke brand wil eruit springen op een eigen manier met diverse variaties, rijpingsjaren en benamingen.
De prijzen kunnen dan ook enorm variëren en best wel oplopen tot hoge bedragen. Dat heeft vaak te maken met exclusiviteit en (logistieke) kosten. Maar de prijs is niet altijd evenredig met de kwaliteit. Waar vind je nu die degelijke en toch betaalbare fles?
Ik zocht het voor je uit en stel 8 heerlijke en betaalbare whisky’s voor (in willekeurige volgorde :)). De rest is aan jou. Genieten maar!
Auchentoshan 12y:  € 30 – 35
Auchentoshan 12y is de whisky waar het voor mij allemaal mee begon. Een kruidige whisky die iedereen zal kunnen bekoren. Aroma’s van fruit en crême brulée, en zoete smaken van karamel en honing. Een ideale whisky voor beginners en perfect om te schenken aan je gasten als aperitief of degustiefje. Kortom, een must in je drankkast.
Dalwhinnie 15y: € 32 – 38
Iets meer karakter en diepgang vind je in de Dalwhinnie 15y Highland Single Malt. Toch is hij nog zeer makkelijk te drinken. Deze whisky verdwijnt niet meer uit mijn kast. Je mag hem dus gerust mijn huismerk noemen… Schenk een glas in, zet je in de zetel en geniet. Ik drink hem het liefst neat, zo komt het smakenpalet het best tot uiting. De vroege vogels vonden deze whisky al in de selectie. Meer info vind je hier.
Laphroaig 10y: € 30 – 35
Een echte klassieker in de whiskywereld. Daarom alleen al mag hij niet ontbreken in je collectie. Deze 10year-edition is de beste prijs/kwaliteit whisky van de Laphroaig-familie. Hou je van klassieke, grote merken? Dan vind je hier je gading.  Een rokerige single malt whisky met hints van zoet-zoute smaken, zeewier en turf.
Bulleit Bourbon: € 25 – 30

Deze bourbon zat al eerder in de wisselende drankenselectie. Een fantastische drank die vasthoudt aan het klassieke familierecept. Als je bourbon wilt ontdekken, begin dan met deze. En als je al een liefhebber bent, is dit een must-have. Zoals de meeste bourbons, is deze ook zeer betaalbaar. Reden te meer om hem eens uit te proberen lijkt me. Nog meer achtergrondinfo vind je hier.

Caol Ila 12y: € 38 – 42
Een prijsbeestje van Islay met fruitige aroma’s en een rokerige smaak. Als je van rokerig houdt, is dit jouw whisky. Voeg een druppeltje water toe om andere smaken los te maken, neem je tijd en drink hem traag. Voor een Islay whisky zeker niet te duur.

Talisker Storm: € 38 – 42
Talisker is een grote naam in de whiskywereld en de enige single malt afkomstig van het eiland Skye. De stokerij bevindt zich op de rotsen van het noordelijke eiland Carbost.  Een tikkeltje stroperig met fijne aroma’s. Mijn vader’s vaste waarde in de drankkast. Zeker een aanrader voor mensen die eens kennis willen maken met een sterkere eilandwhisky.

Monkey Shoulder: € 24 – 28

Deze triple malt whisky vind je momenteel in de selectie. Voor mij was het een absolute ontdekking: een ontzettende gladde afdronk, vanille- en honingtoetsen en licht kruidig. Wat je voor deze prijs krijgt aan kwaliteit, is ongelooflijk. Als je na het lezen van de extra info (hier) nog meer overtuiging nodig hebt, probeer dan eens een proevertje, maar je moét hem geprobeerd hebben.

Glenlivet Founder’s reserve: € 30 – 35
Deze Glenlivet blinkt uit in zijn eenvoud. Subtiel met een fruitig en romig karakter. Glenlivet was de eerste distilleerderij die in 1824 een licentie kreeg om legaal te stoken. Daarom mag ze zich de eerste officiële single malt noemen. De Founder’s reserve is een zeer aanstekelijke whisky en hoeft zich als non-age-label whisky zeker niet te schamen. Ik haal hem regelmatig boven omdat hij makkelijk past bij elke gelegenheid.

Ik hoop dat ik je met deze lijst een aanzet heb kunnen geven, maar er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Bovendien is een whiskykeuze zeer persoonlijk. Je voorkeur zal dan ook van tijd tot tijd veranderen… Blijven degusteren is dus de way to go als je wil blijven ontdekken en genieten.
Cheers!
Categorieën: Uncategorized