Info
Speyside Single Malt Scotch Whisky 10y – 43°
 
Beschrijving
 
Deze single malt is de enige officiële botteling van de Auchroisk distilleerderij die voorheen meestal bottelingen uitbracht onder het beter gekende Singleton. Dat deden ze omdat ze vermoedden dat Auchroisk niet correct kon uitgesproken worden door de meerderheid. Voor 2001 werd deze whisky dan ook uitgebracht onder de benaming Singleton of Auchroisk. Sinds 2001 wordt deze echter uitgebracht in de fauna en flora serie onder de eigen naam van de distilleerderij, mede ook omdat het merk Singleton verkocht werd aan Diageo’s.
 
Geur en smaak
 
Deze delicate, lichte whisky wordt gekenmerkt door een erg zachte geur zoals dat meestal het geval is bij whisky’s uit de Speyside regio. Het aroma bevat een boeket van honing en toffee met een boterzacht karakter. De smaak is droog en ligt perfect in balans met het aroma met smaken van rood fuit, granen en noten. De afdronk is kort , droog en zacht.
 
Herkomst
 
Sommige namen van Schotse distilleerderijen zijn betrekkelijk eenvoudig en gemakkelijk uit te spreken, zoals Macallan. Andere zijn een tikje lastiger, zoals Glenfiddich. En dan zijn er ook nog de namen die onmogelijk uit te spreken zijn en waarover zelfs de plaatselijke bewoners het niet eens kunnen worden. Auchroisk is zo’n naam Enkele suggesties zijn: ‘Auchroysk’, ‘Achrask’ en ‘Athrusk’. Met dergelijke naam moest de distilleerderij wel op de proppen komen met een naam voor de whisky die wel uit te spreken was. Het resultaat was: Singleton. Dat merk werd echter in 2001 verkocht aan Diageo’s.
Deze relatief jonge distilleerderij in Banffshire (Speyside regio) werd in 1973 gebouwd na de ontdekking van de Dorie’s bron. Ze werd initieel opgericht om aan de vraag van de blended whisky industrie tegemoet te komen. Deze distilleerderij heeft tal van architectonische en single malt prijzen gewonnen. Ongeveer 10% van de productie wordt gebotteld als single malt, de rest gaat naar de blend markt, met name in de beroemde J & B blended whisky.
 
De naam is Gaelic voor:  ondiepe doorwaadbare plaats over de rode stroom
Tasting notes
Geur: toffee, honing
Smaak: rood fruit, granen & noten
Kleur: licht goud

Serveertip
Auchroisk 10 years Single Malt drink je neat of met een druppeltje water toe te voegen. Je kan hem perfect matchen met een chocolade truffel of een stukje cheesecake.

 

Sociale media
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Unsupported get request. Object with ID 'WhiskyShareBelgium' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api
Type: GraphMethodException
Code: 100
Subcode: 33
Please refer to our Error Message Reference.