Het wordt weer lekker weer de komende dagen. Wat past er beter bij een heerlijke warme zomeravond dan een barbecue? Samen met familie en vrienden genieten van de lange avond, het heerlijke eten en een goed glas… here we go ;-).

Met deze ideeën geef je je barbecue een heerlijke boost. Verras je gasten en jezelf met eenvoudige trucjes die de avond net dat tikje specialer maken.

Mosselen met whisky en gember

Misschien geen alledaagse combinatie, maar wel een schot in de roos. Ik serveer het als een hapje. Zo begin ik mijn barbecue met een knaller.

Ingrediënten:

  • 1 kg gekuiste jumbo mosselen
  • 1 ui
  • 1 teentje gember
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1-2 teentjes look
  • 10-15 cl whisky
  • 2-3 eetlepels olijfolie
Plaats een wokpan midden tussen de kolen. Zorg ervoor dat de kolen een beetje naar de zijkant liggen. De temperatuur moet ongeveer 200° C zijn.

Doe olijfolie in de wok. Snipper de de ui, gember en look zeer fijn en bak kort aan in olie.

Voeg de mosselen toe en doe het deksel even op de wok. Na 3-4 minuten voeg je de whisky toe. Flambeer de mosselen kort en laat ze vervolgens 3 minuten sudderen.

Zodra de mosselen goed open zijn, mag je ze serveren. Vergeet ze niet te garneren met wat peterselie.

Tip: om te flamberen, kan je perfect een kaarsenaansteker gebruiken.

BBQ-saus met whisky

Maak je als hoofdschotel een stevige biefstuk, ribbetjes, of enkele worstjes? Dan kan je dit recept perfect gebruiken om ze te marineren. Dat zal je vlees een geweldige touch geven. Of je kan het ook gewoon gebruiken als pittige saus voor bij het vlees.

Ingrediënten:
  • 25 cl ketchup
  • 15 cl Schotse, geturfde whisky
  • 15 cl witte wijnazijn
  • 2 eetlepels Worcestershire saus
  • 4 eetlepels Dijonmosterd
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels gedroogde uitjes
  • 4 eetlepels bruine suiker

Om de saus te bereiden, voeg je alle ingrediënten samen in een grote pan. Vervolgens breng je het mengsel aan de kook en laat je de saus lekker indikken tot de helft ongeveer. Hou je van wat extra pit? Voeg dan wat extra cayennepeper toe.

Digestiefje: whiskylikeur
Na een heerlijke barbecue hoort natuurlijk een digestiefje (of twee). Probeer eens een lekkere whiskylikeur: de ingrediënten ervan worden gedurende weken of soms maanden ingelegd in whisky.  Door ingrediënten als honing, sinaasappel of mandarijnen toe te voegen aan whisky, krijg je een likeursmaak die vaak niet meer te vergelijken is met de oorspronkelijke whiskysmaak. Het wordt een geheel nieuwe drank.

Er zijn verschillende soorten whiskylikeuren, maar een van mijn favorieten is toch wel de Drambuie: een Schotse variant die 260 jaar geleden voor het eerst gebrouwen werd. Hij past perfect bij een afsluitende koffie en wat bittere, donkere chocolade. Lees meer over Drambuie hier.

Andere heerlijke whiskylikeuren zijn: Arran Gold Malt Whisky likeur, Bruadar Schotse Whisky likeur, Irish Mist Honey of Southern Comfort.

Cheers!

Categorieën: Uncategorized