Whisky’s zijn voornamelijk afkomstig van Schotland en Ierland. Dat is bekend, en niet onlogisch wanneer je kijkt naar de geschiedenis. De grootste brands en distilleerderijen zijn immers daar ontstaan. Maar ook in andere delen van de wereld wordt heerlijke whisky gemaakt, zoals in Japan en de Verenigde Staten. Minder bekend is dat België ook heerlijke whisky’s produceert. De Belgische bier- en jenevertraditie heeft geleid tot enkele mooie parels die echt de moeite waard zijn om te ontdekken. In deze blog ga ik in op enkele Belgische whisky brands en enkele kleinere artisanele whisky’s.

Belgische whisky brands

 1. Goldlys
  Goldlys is een whisky die gedistilleerd wordt in de jeneverstokerij van Filliers. Die bevindt zich in het pittoreske Bachte-Maria-Leerne, nabij Deinze en de Leie. De naam ‘Goldlys’ is afgeleid van de Franse en Engelse naam van deze stroom. Filliers was de eerste om Belgische whisky te maken, maar wachtte maar liefst 10 jaar om hem op de markt te brengen. Zo kon deze parel zeker 10 jaar rijpen. Goldlys werd 2 maal gedistilleerd. De eerste distillatie gebeurt niet in een wash still, maar in een verticale distilleerkolom. De low wine met een alcoholpercentage van 35% wordt vervolgens in een pot still opnieuw gedistilleerd. Dat is uniek in de whiskywereld. Ondertussen heeft Goldlyss reeds een mooi assortiment whisky’s bij elkaar, waaronder:

  1. Goldlys 10 years
  2. Goldlys Family Reserve
  3. Goldlys Single Cask Limousin
  4. Goldlys Double Wood
  5. Limited editions die na 11 jaar op bourbon vaten, ook nog een unieke finish krijgen: Oloroso Finish, Manzanilla Finish, Burgundy Finish, Pedro Ximénez Finish, Amontillado Finish & Madeira Finish.
  6. Sunken Still: de eerste rogge-whisky van België. Het  is een eerbetoon aan de dappere werknemers van Filliers die de stookketel tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten zinken in de nabijgelegen rivier Rekkelingen.
 2. Belgian Owl
  Deze Waalse schoonheid is één van de bekendste Belgische whisky’s. Zijn bekendheid heeft hij mede te danken aan de prijs die hij won in 2011 voor Best European Single Cask. Er volgde een score van 95,5% in de Whisky Bible van Jim Murray. De distilleerderij werd opgericht door Etienne Bouillon om de plaatselijke landbouw te diversifiëren. De whisky wordt gemaakt op basis van in Haspengouw geteelde gerst.
  Door de overname en ontmanteling van de distilleerketels van de voormalige stokerij van Caperdonich in Rothes, een Speyside-whisky uit Schotland, kon de distilleerderij de thuismarkt continu bevoorraden met whisky. Het plan is om de vaten ook langer op te slaan zodat ook oudere whisky’s aangeboden kunnen worden. Momenteel kan je in het assortiment een vaste lijn van diverse whisky’s vinden alsook een lijn met speciale edities. Origineel daarbij is dat Belgian Owl ook de mogelijkheid geeft om de spirit te kunnen proeven voor deze ook maar enige rijping kreeg op vaten. Dat kleurloze distillaat smaakt fris en fruitig. Verder is er naast de single malt ook een intense editie en een passion editie, beide originele variaties die de diversiteit van de malt in de verf zetten.
 3. Wild Weasel
  De Wild Weasel van de brouwerij/stokerij Wilderen uit het gelijknamige dorp nabij Sint-Truiden, is de derde Belgische single malt.  De brouwerij levert daarmee niet alleen geweldige bieren, maar ook fantastische spirits. Door de passie en toewijding van eigenaars  Mike Janssen & Roniek Van Bree wordt een zeer fijne single malt en blend afgeleverd. De whisky is gerijpt op eikenhouten bourbon vaten die gekocht werden bij Jack Daniels, Buffalo Distillery en Heaven Hill. Dat levert 3 verschillende versies op:

  1. Wild Weasel Finest Blend: een blend van de Wild Weasel Single Malt met de whisky van distilleerderij Radermacher.  In 2016 behaalde hij de zilveren medaille op de World Spirits Competition in San Francisco;
  2. Wild Weasel Single Malt;
  3. Wild Weasel Cask Strength (62,4%).
   De brouwerij zelf vormt een oase van rust in het diepe Limburg en is zeker een bezoekje waard. Voor de liefhebbers van spirits in het algemeen is het leuk om weten dat deze distilleerderij ook heerlijke rum (Omerta), gin (Double You) en eau de bière maakt. Een snoepwinkel voor de echte levensgenieter dus.
 4. Gouden Carolus
  Het gouden anker is waarschijnlijk de meest gekende whiskystokerij van België. Dit zou wel iets kunnen te maken hebben met het geweldige bier dat zij al jaar en dag brouwen. Maar de whisky zelf zou niet zo populair zijn als hij niet heerlijk was van smaak. Wat weinigen weten, is dat de activiteit van deze brouwerij teruggaat tot 1637. Van 1637 tot 1914 maalde en stookte de familie Van Breedam graan tot jenever op de Molenberg in Blaasveld. In 1872 verlieten Louis Van Breedam en zijn zus de stokerij om brouwers te worden in Mechelen. Tot op vandaag is de Molenberg nog steeds in handen van de familie en leeft de traditie voort. Het is echter Charles Leclef, die als kind opgroeide in de brouwerij in Blaasveld waar zijn oom woont, die in 1990 met een gedurfd plan kwam om het bier te distilleren tot een whisky.
  Vandaag bestaan er dan ook verschillende whiskyvariaties in het vaste assortiment en enkele limited editions:

  1. Gouden Carolus Single Malt: een single malt, gedistilleerd uit het moutbeslag van de gouden Carolus tripel, werd in 2018 benoemd tot beste Belgische Single Malt op de World Spirits Competition;
  2. Gold Fusion: een gelimiteerde versie voor de eerste verjaardag van stokerij Molenberg (uitverkocht);
  3. Fado Vivo: een gelimiteerde versie voor de tweede verjaardag van stokerij Molenberg (uitverkocht);
  4. Sola Jerez: een gelimiteerde versie voor de derde verjaardag van stokerij Molenberg;
  5. Muscat d’or: een gelimiteerde versie voor de vierde verjaardag van stokerij Molenberg;
  6. Gouden Carolus bourbon cask;
  7. Gouden Carolus Anker cask: deze uitgave is enkel verkrijgbaar in het bezoekerscentrum van Stokerij Molenberg;
  8. Gouden Carolus Olorosso cask.
 5. Lambertus
  Al bijna 2 eeuwen perfectioneert deze Belgische stokerij het familierecept van wijlen Peter Radermacher, die de stokerij oprichtte in 1836. De Radermacher, wiens whisky je ook kan terugvinden in de blend van stokerij Wilderen, stookt dus ook eigen whisky van zeer hoge kwaliteit met een hoge authenticiteit. Het respect voor oude tradities staat ietwat haaks op de flessen die erg modern ogen. Dit levert 4 varianten op:

  1. Lambertus 10 years: single grain whisky
  2. Smooth: een whiskylikeur met aroma’s van honing en kruiden
  3. Single Cask
  4.  Single Malt

Enkele Belgische buitenbeentjes

 1. Duvel Distilled
  Duvel waagde zich in 2006 aan het stoken van whisky op basis van alle ingrediënten van Duvel, behalve hop. Dit distillaat liet men gedurende 6 jaar rijpen in de traditionele eikenhouten vaten en leverde ‘Duvel Distilled’ op als eindresultaat.  Duvel Distilled wordt gekenmerkt door een zachte, niet-bittere afdronk, met een fruitige neus. Er werden slechts 5 000 flessen opgeleverd in 2013, waardoor deze whisky een zeer gegeerd product geworden is onder whiskyliefhebbers over heel de wereld.
 2. San Graal
  Wim Saeyens, oprichter van brouwerij de Graal, laat zijn whisky 5 jaar rijpen op bourbon vaten, waardoor de whisky een intens vanillearoma krijgt. Hoewel de brouwerij nog maar bestaat sinds 2002, levert ze toch al een zeer hoogstaande single malt whisky af, die slechts in kleine oplages verkrijgbaar is. Wim Saeyens is duidelijk voorstander van het pure stookproces. De whisky wordt immers niet koud gefilterd en wordt enkel op vatsterkte gebotteld (63%).
 3. Kempisch vuur
  Toen Guy Pirlot in 2011 zijn eigen brouwerij startte en enkele zeer gesmaakte biertjes op de markt bracht, creëerde hij in het geheim ook een iets sterker recept. Gerijpt op Quarter Casks van Laphroaig zag in 2016 de eerste Belgische peated single malt het licht. Wij zijn alleszins erg benieuwd welke verrassingen deze man nog voor ons in petto heeft.
 4. Braeckman
  Braeckman is een whisky van de gelijknamige graanstokerij, die ook de whisky distilleert voor de San Graal van brouwerij De Graal. De Braeckman is al actief sinds 1918 en stookte eerste vooral jenever, maar brengt sinds 2007, onder impuls van whiskyshop 242, een 9-jarige single grain whisky op de markt. Een eerlijke whisky die smaakt naar meer.
 1. Skot’tiche
  5 Walen met een neus voor wat goed is in het leven, lanceerden in 2016 een eigen whisky met hun distilleerderij ‘Wave Distil’. Na het nodige geld te hebben opgehaald via crowfunding kon het verhaal beginnen. De Skot’tiche wordt omschreven als een pure malt, wat dat ook mogen zijn. De whisky zelf is echter op en top Belgisch.

 

Categorieën: Uncategorized