Info
 
Single Malt Irish Whiskey – 40°

Beschrijving

Connemara is Iers, maar heeft veel weg van een Schotse whisky. In Ierland wordt whisky vaak driedubbel gedistilleerd, waardoor hij zachter wordt. Maar Cooley Distillery houdt het voor zijn Connemara-whisky op twee keer. Dat zorgt voor een meer uitgesproken en kenmerkende smaak. Bovendien is deze whisky geturfd, wat ook al uitzonderlijk is in Ierland.
Hij is zowel gemaakt met gemoute als met ongemoute gerst, wat dan weer wel typisch Iers is en pot still vervaardiging genoemd wordt. Die vind je enkel terug in Ierland en het is die mix die de drank heerlijk kruidig maakt.

Geur en smaak

In het boeket van deze goudkleurige whisky zit een aroma van turfrook met zoete toetsen van honing en droge vruchten. De smaak is vol in de mond. De afdronk is droog met tonen van sesamolie en ook erg kruidig. Typische pot still-kenmerken zijn een volle smaak, rijke tonen van fruit en heerlijke kruidige notities. De gebruikte verhouding van gemoute en ongemoute gerst kan variëren, waardoor hij uniek is van smaak. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen single pot still en ‘gewone’ pot still whisky. Het verschil is dat single pot still geproduceerd wordt bij één distilleerderij, net zoals dat bij single malt het geval is. 

Herkomst

De geschiedenis van de Ierse whisky vertoont veel gelijkenissen met die van de Schotse. Enerzijds waren er veel kleine, vaak illegale stokers, en anderzijds de grootschalige distilleerderijen van `Parlementary’ whisky. De liberalisering van de industrie in het begin van de 19e eeuw gaf heel wat Ierse distilleerders de mogelijkheid om nieuwe, kwalitatieve dranken te maken.
 
Doorheen de jaren had de Ierse whisky te kampen met slecht management en inmenging van de overheid. De Scottish Distillers Company kocht eind 19e eeuw overal distilleerderijen op om ze meteen te sluiten en zo de Schotse whisky te beschermen. Het duurde tot de jaren ’80 van de vorige eeuw voor de Ierse whisky uit het dal begon te kruipen. Vandaag is hij gelukkig springlevend!
 
Cooley is een landelijk schiereiland in het noordoosten van Ierland, aan de Ierse Zee. De plaatselijke distilleerderij was ooit een overheidsfabriek waar brandstof gewonnen werd uit aardappelen. Later werd er spirit gemaakt voor Bailey’s. Even zag het ernaar uit dat eigenaar John Teeling zijn schulden wilde afbetalen door de stokerij te verkopen aan de concurrentie, die ze dan zou sluiten. Een grote bestelling kwam net op het goede moment om hem op andere gedachten te brengen.

Tasting notes

Geur: turfrook, honing & gedroogde vruchten
 
Smaak: honing, mout, fruit en turf
Kleur: goud

Serveertip

Connemara Peated Single Malt drink je bij voorkeur neat, zonder een druppeltje water toe te voegen.

 

Sociale media
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Facebook

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Unsupported get request. Object with ID 'WhiskyShareBelgium' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api
Type: GraphMethodException
Code: 100
Subcode: 33
Please refer to our Error Message Reference.