“There is no such thing as bad whisky. Some whiskys just happen to be better than others.”

~ William Faulkner – Schrijver en Nobelprijswinnaar

Net als wijn, is whisky een drank waarin vele delicate accenten voorkomen. Om die te kunnen proeven, volg je best een aantal regels en tips. Zo komen de geur en smaak beter naar voren en merk je de verschillen beter op.

Om goed te degusteren, heb je in eerste instantie het juiste glas nodig. Hoewel een breed glas of tumbler vaak beschouwd wordt als het ideale whiskyglas, ruik je meestal enkel de sterkste, meest agressieve geuren. De vluchtige geuren ontsnappen te snel. Het is dan ook niet het beste glas om whisky in te degusteren. Net als wijnglazen hebben ook whiskyglazen best de vorm van een tulp. Tulpvormige glazen zorgen ervoor dat zelfs de meest subtiele geurtoetsen in het glas blijven.

Degusteren doe je in 3 stappen:

  1.   ruiken
  2.   ‘sippen’
  3.   proeven/genieten
1.  Ruiken

Het is erg belangrijk om eerst de geur van de whisky op te nemen en te leren kennen. De geur vertelt je veel over de belangrijkste smaken van de whisky. Neem er dan ook je tijd voor.

Draai de whisky eerst kort rond in het glas. Kantel het glas lichtjes naar je toe, steek je neus erin en adem in. Het inademen doe je best met je mond open. Zo is er meer circulatie. Je zal meteen een diepe, rijke whiskygeur ontdekken. Als de whisky sterk is of een hoog alcoholpercentage bevat, kan je eventueel enkele druppels water toevoegen en dan nogmaals ruiken. Je zal merken dat er plots andere geuren ontstaan.

Ruik vervolgens aan alle kanten van het glas. Hoe meer bovenaan in het glas je inademt, hoe meer basisgeuren je waarneemt. Onderaan zit er vooral alcohol, waardoor die geuren meer gekruid zijn. Aan de zijkanten vind je hartigere geuren, zoals florale toetsen.

Ik herhaal de stapjes graag enkele keren om alle accenten te kunnen waarnemen. Zo weet ik op voorhand wat ik mag verwachten bij het proeven.

2.  ‘Sippen’

Het kan vreemd lijken, maar de beste manier om whisky te degusteren is door er lauw, plat water aan toe te voegen. Dan zakt het alcoholpercentage lichtjes; als het gezakt is tot ongeveer 35 %, zal de whisky de tong niet verdoven bij het drinken.

Neem een traag, klein slokje. Hou de whisky even op de tong om hem te mengen met het speeksel in je mond. Je zal merken dat je zo een rijkere smaakervaring krijgt.

Laat hem dan een paar keer rond gaan in de mond en slik hem traag door. Adem nu nogmaals diep in. Dat geeft de perfecte finish.

3.  Proeven/genieten

Ik voeg dit deel graag toe aan het 3-stappenplan omdat het waarschijnlijk het belangrijkste is. Whisky drink je niet op een fuif of in een discotheek, maar lekker achterover zittend in de zetel of in een rustig, pittoresk café of restaurant om te ontspannen. Drink whisky altijd traag. Neem je tijd om te ontdekken en te appreciëren. Alleen zo komt je gouden drank volledig tot z’n recht.

Categorieën: Uncategorized