De kleur van whisky is fundamenteel voor de whisky-ervaring; het oog wil ook wat zeg maar. Maar de kleur bepaalt ook mee het karakter van de drank en kan enorm variëren. Zo bestaan er zowel koffiekleurige whisky’s (Cu Dhub) als stroblonde whisky’s zoals de Zweedse Mackmyra.

Maar wat bepaalt nu de kleur? Het gaat niet om het type graan dat gebruikt wordt of de brandstof die gebruikt wordt.

Het is het hout van de vaten waarin de whisky rijpt dat de kleur bepaalt. Het nieuw gestookte distillaat dat in de vaten gaat, is namelijk volledig kleurloos, ongeacht de kleur van de vloeistof die in de stills gaat om gedistilleerd te worden. Kleur kan immers niet gedistilleerd worden, in tegenstelling tot smaak.

 

Eenvoudig uitgelegd, zullen delen van de houten vaten vermengen met deeltjes van het distillaat. Verschillende deeltjes hebben een invloed op de kleur, zoals tannine en suikerachtige deeltjes. Voor het eerste gebruik worden de vaten altijd verhit: ofwel worden ze traag verhit, ofwel worden ze vanbinnen in brand gestoken. Dat geeft een geweldige, toffee-achtige zoete smaak, maar het heeft ook zijn effect op de kleur.

 

Andere types vaten geven dus ook andere kleuren af. Zo zullen Bourbonvaten een lichtere, stroachtige kleur geven en rode wijnvaten een donkerdere, amberachtige kleur. Het aantal variaties in kleur dat je kan geven aan whisky is dus gelijk aan het aantal types vaten waarin whisky kan rijpen.

Maar als de kleur enkel bepaald zou worden door de vaten, zouden er te grote kleurverschillen ontstaan tussen batches van vaten. Daarom voegt men bijna altijd spirit caramel toe of E150a, een stof die je krijgt wanneer je suiker verhit. De stof wordt toegevoegd aan verschillende batches van dezelfde whisky om een uniformere kleur te bekomen: een handig hulpmiddeltje dus. Toch is dat niet zonder problemen, want spirit caramel maakt whisky donkerder, maar er bestaat geen middel om de kleur weer lichter te maken.

 

Tot slot wordt donkerdere whisky aanzien als oudere en dus betere whisky. Let daarmee op: het toevoegen van spirit caramel kan de whiskydrinker immers misleiden! Over kleuren en smaken valt in de whiskywereld dus wel degelijk te discussiëren ;-). Met dit handige weetje kom je echter al een heel eind.

 

Cheers!

Categorieën: Uncategorized