Nu de zomer er stilaan aankomt en de weergoden ons beter gezind worden, is het moment gekomen om die cocktail skills weer van onder het stof te halen. En hoe kan dat beter, dan met je favoriete sterke drank?

Speciaal daarvoor selecteerde ik mijn favoriete cocktailrecepten voor de zomer. Probeer deze cocktails om je vrienden te imponeren of om gewoon lekker zelf te genieten. Persoonlijk hou ik van pure, eenvoudige cocktails die krachtig zijn van smaak.

  1. Whisky Sour

De Whisky Sour is mijn absolute favoriet omdat deze cocktail uitblinkt in zijn eenvoud. Naar mijn mening, maak je deze mix best met een klassiekere single malt zoals een Dalwhinnie.

Ingrediënten:

whisky

2 cl citroensap

1/2 eetlepel suiker

schijfje citroen

ijsblokjes

Bereidingswijze

Doe de ijsblokjes, whisky, citroensap en suiker in een shaker. Goed schudden tot de suiker opgelost is, alleen zo heb je de perfecte ervaring.

Zeef het drankje in een whiskyglas met ijs en garneer met een schijfje citroen. Geef toe, eenvoudiger kan toch niet?

  1. Old Fashioned

De Old Fashioned is dé whiskycocktail voor de echte gentleman en leunt dicht aan bij de Manhattan. Puur en verfijnd van smaak, zodat je ook echt kan blijven genieten van de whisky in de cocktail. Deze cocktail maak je best met een stevige, afgeronde bourbon.

Je zou kunnen zeggen dat dit niet per se een zomer cocktail is, of je kan hem gewoon proberen, hij is schitterend.

Ingrediënten:

bourbon

bruiswater

suiker / suikerklontje

enkele druppels Angostura Bitter

zeste van sinaasappel

ijsblokjes

Bereidingswijze

Neem je mooiste tumblerglas uit de kast, doe er een suikerklontje in en los het op door het te roeren in bruiswater. Voeg vervolgens Angostura Bitter toe en roer tot de suiker opgelost is.

Kies nu een goede bourbon en voeg toe naar eigen smaak.

De cocktail presenteert nog beter met enkele grote ijsblokken. Roer ze ook even mee door het grote glas. Wanneer de mixing compleet is, pers je de olie van de sinaasappelzeste uit over het glas. Dat geeft een enorm krachtige smaak. Tot slot voeg je de sinaasappelzeste toe aan het glas.

  1. Esquire

De Esquire is een elegantere cocktail. De fruitige toetsen van deze cocktail zullen je aanzetten om er meer dan een te drinken. Oppassen geblazen dus ;-). Deze cocktail maak je het best met Ierse whisky.

Ingrediënten

whisky

Grand Marnier

2-3 eetlepels (vers) sinaasappelsap

1-2 eetlepels citroensap

Angostura Bitter

ijsblokjes

Bereidingswijze

Neem een cocktailshaker en voeg sinaasappelsap en het sap van een uigeperste citroen toe. Het sinaasappelsap hoeft niet perse vers te zijn, maar het geeft wel een extra touch.

Voeg de ijsblokjes toe.

Giet 2 borrelglazen whisky in de shaker en een borrelglas Grand Marnier.

Een scheut Angostura Bitter brengt het geheel op smaak.

Shake de cocktail goed en giet de drank in een elegant glas. Gebruik een strainer indien je verse sappen hebt gebruikt. Voor de afwerking kan je nog een schijfje sinaasappel toevoegen.

  1. Sidecar

De Sidecar is een cocktail met cognac. Cognac als basis lijkt misschien wat ongewoon, maar niets is minder waar. De fruitige smaken die de cognac meestal bevat, vormen de ideale basis voor een zomerse cocktail op een terras. Een aangeraden cognac voor deze cocktail is de Rémy Martin VSOP.

Bovendien is dit een zeer eenvoudige cocktail, die je op elk moment kan maken.

Ingrediënten:

Cognac

Triple Sec

citroen

ijsblokjes

Bereidingswijze

Neem je cocktailshaker en voeg twee borrelglazen Cognac, een borrelglas Triple Sec en een borrelglas citroensap toe. Voeg vervolgens enkele ijsblokjes toe.

Shake de mengeling goed en giet het vervolgens door een strainer uit in een elegant, hoger glas.

  1. Bumbo

De Bumbo is een zeer oude cocktail die vooral populair was ten tijde van de piraten. Dat spreekt toch tot de verbeelding? En zeker als je weet dat captain Jack Sparrow himself ook wel eens graag een Bumbo drinkt ;-).

Het is een historische cocktail met een zeer specifieke, eigen, robuuste smaak. Een cocktail zoals ze vroeger werden gedronken. Ik hou ervan omdat je er goed mee kan experimenteren. Laat je dus volledig gaan.

Ingrediënten

bruine rum

water

suiker

nootmuskaat

(kaneel)

(limoensap)

ijsblokjes

Bereidingswijze

Neem je cocktailshaker en voeg 2 borrelglazen bruine rum en 1 borrelglas water toe. Voeg suiker, nootmuskaat en ijsblokjes toe naar believen.

Shake de mengeling goed zodat de suiker en de nootmuskaat opgelost zijn en giet ze uit in een tumbler- of een longdrinkglas.

Aan deze cocktails kunnen heel wat ingrediënten toegevoegd worden naar smaak. De meest voorkomende zijn kaneel en limoensap, maar ook kokosmelk en tropische vruchtensappen kunnen zorgen voor extra smaaktoetsen.

Categorieën: Uncategorized