“There are two things a Highlander likes naked, and one of them is malt whisky”.

Het is een zeer oude discussie waar al veel inkt over gevloeid is: mag je nu wel of niet ijs toevoegen aan je favoriete drank? Feit is dat de toevoeging van ijs of water aan whisky de smaak sterk kan beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Vele whiskykenners menen dat er absoluut niets toegevoegd mag worden aan whisky. Whisky wordt volgens hen enkel neat gedronken. Zo wordt er niets veranderd aan de smaak van de whisky en drink je hem zoals de distilleerderij het voor ogen had. Toch moet opgemerkt worden dat er aan de meeste whisky’s met een alcoholpercentage van 40° of 45° reeds water is toegevoegd, om ervoor te zorgen dat de whisky een groter publiek aanspreekt. Dat proces heet cutting.

Toch kan ik aanraden om een zeer minimale hoeveelheid water toe te voegen aan de iets straffere whisky’s (whisky’s met een hoog alcoholpercentage) of whisky’s die stroever zijn van smaak. Het toevoegen van enkele druppels water zal andere kenmerken naar voren brengen, die verborgen zouden blijven omwille van het prikkelende en verdovende effect van het hogere alcoholpercentage. Zowel de geur als de smaak komen daardoor beter tot hun recht.

Met ijs ligt het helemaal anders. Ijs zal de smaken immers niet naar voor brengen, maar eerder maskeren door de lage temperatuur. De whisky zal zachter en frisser worden, maar de pure smaak van de whisky zal verloren gaan. Ijs kan daarom ideaal zijn om whisky te drinken als  borreltje in de zomer. Wil je echter de smaak van een whisky ontdekken, kan je beter geen ijs toevoegen.

Wil je je whisky toch wat frisser drinken zonder de dram al te veel te verdunnen, kan je whiskystenen gebruiken. Dat zijn kleine steentjes die gekoeld worden in het vriesvak, zonder toevoeging van water. Een handig alternatief voor echte ijsblokjes dus. Er zijn tegenwoordig heel wat whiskyhandelaars die deze stenen verkopen en duur zijn ze allerminst.

De allerbelangrijkste regel is echter dat je whisky moet drinken zoals jij hem graag drinkt. Het persoonlijke genot primeert. Daar draait het tenslotte allemaal om bij whisky, neat?

Categorieën: Uncategorized