Voor de eindejaarsperiode is het misschien eens leuk om in te zoomen op een leuk gadget waarmee je een whisky lover kan plezieren. Want naast een heerlijke fles of een tasting pakketje, zijn er nog gadgets en hebbedingetjes die de ervaring en het genot naar een hoger niveau kunnen tillen.

 

Er zijn er natuurlijk veel en je wilt niet dat je cadeautjes in de kast belanden of erger nog: op tweedehands.be ;-). Daarom som ik enkele van mijn favoriete gadgets voor je op. Het zijn hebbedingetjes die ik zelf wel eens gebruik, en die je makkelijk online vindt op Amazon.

 

Glencairn glazenset

Wat absoluut niet mag ontbreken in je drankkast, is het juiste glas. Whiskyglazen vind je in alle vormen, soorten en prijsklassen, maar voor de echte whiskyliefhebber blijft het Glencairn glas het perfecte degustatieglas. Het wordt ook wel het officiële whiskyglas genoemd. Dankzij de unieke vorm is het perfect om whisky mee te degusteren. De kleine opening zorgt ervoor dat de geuren goed in het glas blijven en de bolle onderkant maakt het perfect voor de visuele inspectie van het levenswater.

 

Whiskystenen

De echte highlanders gebruikten vroeger stenen uit de rivier om hun whisky een beetje te koelen. Ijs is dan ook tamelijk ‘passé’. Whiskysteentjes daarentegen kan je simpelweg in je diepvriezer bewaren en geven geen water af wanneer je je drank wil koelen. Zo worden je glas en drank gekoeld, maar je whisky niet verdund.

 

Whiskyboek

Een boek lijkt zeer cliché en mag niet verworden in een voorwerp dat enkel dient om je salontafel te versieren. Eén boek dat ik regelmatig vastneem is: ‘Whisky – De wereldatlas’, van Dave Broom. Het bevat gedetailleerde uitleg over meer dan 350 whiskysoorten, met prachtige foto’s en tips. Bovendien leest het zeer vlot en is het duidelijk gestructureerd. Een must have voor wie graag wat extra wil weten over de whisky in zijn of haar kast!

 

Notitieboekje

Een notitieboekje kan je helpen tijdens het degusteren van whisky, maar ook bij het onthouden van eerder gedegusteerde glaasjes. Zo bouw je een eigen, persoonlijke database op: het gaat immers over jouw smaakervaring. Je kan zo’n boekje dus zien als het verlengde van een whiskyboek.

Een heel goed en compleet notitieboekje is de ‘Whiskey Notes: Tasting and Distilling log book van de King’s County Distillery’.

 

Snoepjes

Het is altijd leuk om een whisky te combineren met een snackje. De combinatie van smaken maakt de ervaring compleet. Eerder schreef ik al een blog over de combinatie van whisky en chocolade.

Er bestaan echter ook snoepjes die een goede, leuke en originele aanvulling zijn op je favoriete glas. Bijvoorbeeld:

  • Woodford Reserve Bourbon Ball Candy
  • Wood’s Vermont Bourbon Maple Syrup
  • Whiskey Barrel Aged Coffee
  • Bourbon marshmallows

Zo, nu heb je alles om het gezellig te maken. Cheers en happy holidays!

Categorieën: Uncategorized